مرگبارترین اپیدمیهای تاریخ
باشگاه خبرنگاران/ مرگبارترین بیماری های واگیردار جهان و معرفی بدترین پاندمی «اپیدمی» در طول تاریخ بشریت از طاعونها تا کرونا را میخوانید.بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت پاندمی بـه معنای همهی گیری یک ویروس جدید در سراسر جهان اسـت کـه افراد زیادی را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
پاندمی کرونا کـه امروزه با آن مواجه هستیم نخستین و آخرین ان نخواهد بود؛ ویروسها و بیماری های کشنده طبق معمول از حیوانات شروع میشود و انسانها را نیز درگیر میکند.فهرست ده مورد از بدترین و مرگبارترین پاندمی های طول تاریخ بشریت رابا هم بررسی خواهیم کرد.
کووید 19
سازمان جهانی بهداشت بحران ویروس کرونا را بـه عنوان یکی از پاندمی های بزرگ تاریخ اعلام کرد کـه تا امروز حدود چهار میلیون نفر را بـه کام مرگ کشانده ودر بیش از 188 کشور هنوز وجوددارد.
خواستگاه آن شهر ووهان در چین بوده و علائم رایج آن شامل تب، سرفه خشک و خستگی و علائم نادر ان شامل ورم، سردرد، از بین رفتن حس چشایی و بویایی، گلودرد، اسهال، بثورات پوستی و تغییر رنگ انگشتان است.همچنین افراد ناقل ممکن اسـت بدون علامت باشند و منجر بـه آلوده شدن دیگر نیز بشوند؛ ین ویروس بـه مدت سه ساعت در هوا فعال میماند.
افراد مبتلا اغلب بدون درمان خاصی التیام پیدا میکنند، اما افراد مسن و دارای بیماری های خاص مانند بیماری های قلبی عروقی، بیماری های تنفسی، دیابت و سرطان ممکن اسـت دچار مشکلات جدی شوند.شستن دستها و استفاده از مواد ضدعفونی کننده و ماسک و لمس نکردن صورت از ابتلا بـه این ویروس پیشگیری میکنند.
این ویروس توانایی انتقال فرد بـه فرد را نیز دارد؛ برای مثال شخص ناقل هنگام عطسه، سرفه یا صحبت از طریق بزاق دهان خود میتواند میلیاردها ویروس را بـه شخص رو بـه رو انتقال دهد.دورهی نهفتگی این بیماری 1 تا 14 روز اسـت، اما به طور معمول 5 روز طول میکشد؛ بهترین روش پیشگیری از این بیماری همان روش های فیزیکی ذکر شده اسـت.
علائم: تب، لرز، درد، قطع بویایی و چشایی
مناطق تحت تاثیر: سراسر جهان
مدت زمان: 2019 تاکنون
دلیل ایجاد این پاندمی: ویروس کرونا
آنفولانزای روسی
آنفولانزای روسی کـه آنفولانزای آسیاتیک نیز نامیده میشود یکی از بدترین انواع همهی گیر ویروس آنفولانزا بود کـه نخستین مورد ابتلا بـه آن در روسیه ثبت شد، اما بـه دلیل رشد سریع جمعیت در قرن 19 بـه سرعت بـه قاره های دیگر رسید.
ویروس آنفلوانزای A زیرگروه H3N8 باعث بـه وجود آمدن این بیماری شد؛ دورهی نهفتگی آن یک تا چهار روز بوده و علائم آن عبارت اند از تب، سردرد و سرماخوردگی
این بیماری طی نوامبر یا دسامبر 1889 از کشورهای شرقی بـه اروپا رسید و جان بیش از یک میلیون نفر را گرفت کـه کودکان دارای بیماری های قلبی و سایر بیماریها مزمن بیشتر در خطر بودند.دانشمندان سالها تلاش کردند تا این ویروس کـه مسئول اپیدمی های 1889-1890؛ 1898-1999 و 1918 بود را شناسایی کنند.
علائم: تب، سرماخوردگی و سردرد
مناطق تحت تاثیر: ترکستان، گرینلند و کانادا
مدت زمان: یکسال «1889 – 1890»
دلیل ایجاد این پاندمی: H3N8
سومین شیوع وبا
این پاندمی یکی از بدترین هفت شیوع وبا در جهان بود کـه از هند آغاز شد ودر نقاط دیگر جهان از جمله آسیا، آمریکای شمالی، اروپا و آفریقا گسترش یافت.درسال 1854 این شیوع جان 23 هزار نفر را در انگلیس گرفت کـه تقریباً 10 هزار نفر از این آمار تنها متعلق بـه لندن بود.
باکتریای بـه نام ویبریو این بیماری عفونی را ایجاد میکرد و با مصرف آب و مواد غذایی آلوده تقریباً 12 ساعت تا 5 روز طول میکشید تا علائم ان آشکار شود.این بیماری هم کودکان و هم بزرگسالان را تحت تاثیر قرار میدهد و در صورت عدم درمان ظرف چند ساعت باعث مرگ میشود.
تقریباً 80 درصد مبتلایان علائم خاصی از خود بروز نمیدهند ودر موارد شدید علائمی هم، چون اسهال حاد آبکی، استفراغ و گرفتگی عضلات پا دیده میشود کـه کم آبی بدن، شوک عفونی و حتی مرگ را بـه دنبال خواهند داشت.امروزه این بیماری از طریق آنتی بیوتیکها درمان میشود و واکسن وبا میتواند ایمنی 65 درصدی را نسبت بـه این بیماری ایجاد کند.
دکتر انگلیسی طبق بررسی های خود آب آلوده را دلیل انتقال این بیماری دانست. پس از این کشف ابتلا بـه این بیماری بسیار کاهش یافت و با کمک واکسن و نظارت های بهداشتی کم کم محو شد.
علائم: استفراغ، سردی پوست، اسهال و گرفتگی عضلات
مناطق تحت تاثیر: آسیا، آفریقا، اروپا و آمریکای شمالی
مدت زمان: 14 سال «1860-1860»
علت ایجاد این پاندمی: باکتری ویبریو وبا
آبله
آبله نیز یکی از بدترین بدترین پاندمی های تاریخ اسـت کـه فقط از طریق انسان انتقال پیدا میکرده و از هر ده نفر سه نفر را مبتلا و باعث ایجاد زخمهایی روی بدن آنها میشد.ویروس آبله کـه ویروس واریولا نیز خوانده میشود از طریق کاوشگران اروپایی وارد کشورهای دیگر شد.
این بیماری در کشور مکزیک و ایالات متحده بیشترین مرگ و میر را رقم زد و علائم ان شامل تب بالا، بثورات پوستی، بیحالی و گاهی استفراغ بود.
این بیماری باعث ایجاد تاولهایی در بدن میشود کـه بعد از رفع شدن اغلب زخم های عمیق و نابینایی برجای خواهند گذاشت، مایعات درون این تاولها و هوای فضاهای بسته میتواند باعث انتقال این بیماری شود.
هیچ مدرکی مبنی بر انتقال آبله از طریق حشرات و حیوانات دیگر وجود ندارد؛ سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد ویروس ایجاد کنندهی این بیماری درسال 1980 در تمام جهان از میان برداشته شده اسـت.
علائم: تب بالا؛ لرز؛ شکم درد؛ سردرد؛ کمر درد شدید و استفراغ
مناطق تحت تاثیر: چین؛ کره؛ اسپانیا؛ پرتغال؛ اروپا؛ هند؛ آفریقای غربی؛ ایالات امریکا و استرالیا
مدت زمان: 1520 تا 1980 «460 shg»
علت ایجاد این پاندمی: ویروس واریولا ماژور و واریولا مینور
اچ آی وی / ایدز
ایدز نیز یکی از بدترین و مرگبارترین بیماری های همهی گیر در تاریخ بشریت اسـت کـه محققان ویروس نقص ایمنی انسانی یا همان اچ آی وی و سندرم نقص ایمنی اکتسابی یا همان ایدز را در اوایل دههی 80 میلادی کشف کردند کـه 35 میلیون نفر را بـه کام مرگ کشید.
امروزه ما هنوز هم در حال مبارزه با این وسروس منتقل شده از شامپانزهی آفریقایی هستیم.نخستین مبتلایان بـه این بیماری مردان همجنسگرای ایالات متحده بودند؛ دراین مورد افراد تنها از طریق رفتارهای جنسی پرخطر، سوزن و سرنگ میتوانند مبتلا شوند.
در واقع ویروس تنها در مایعات بدن یعنی خون، مایع منی، مایع معقدی و واژنی، مایعات قبل از منی و شیر مادر وجوددارد؛ علائم آن نیز شامل تب، ذات الریه، اسهال، کاهش وزن سریع و گلودرد است.
با این کـه پیشرفت دکتری و مدیریت کشورها در آگاهی بخشی بـه مردم تاثیر زیادی بر نظارت این بیماری داشته اسـت، اما هنوز هم راه زیادی تا پایان این پاندمی داریم.طبق آمار همین حالا بیش از 1 میلیون نفر در کشور آمریکا مبتلا بـه این بیماری هستند و همهی ساله حدود 38 هزار مبتلای جدید بـه این آمار افزوده میشود.
علائم: ذات الریه؛ تب؛ اسهال؛ کاهش وزن سریع و ...
مناطق تحت تأثیر: سراسر جهان
مدت زمان: 1980 تاکنون
علت ایجاد این پاندمی: ویروس نقص ایمنی انسانی یا اچ آی وی
آنفولانزای آسیایی
آنفولانزای آسیایی یکیدیگر از همهی گیری های آنفولانزا در تاریخ بود کـه ویروس آنفلوانزای A زیرگروه H2N2 نیز نامیده میشود.
شروع ان از سال 1956 در چین بودو تا 1958 نیز ادامه داشت و مرگ 1.1 میلیون نفر را رقم زد کـه 116 هزار مورد ان در ایالات متحده اتفاق افتاد ودر این دو سال سنگاپور، هنگ کنگ و ایالات متحده را نیز آلوده کرد.
علائم آن مانند آنفولانزاهای دیگر شامل تب، سرفهی خشک، بدن درد، ضعف، مشکلات تنفسی و کاهش اشتها بود.واکسن H2N2؛ مراقبت های بهداشتی و آنتی بیوتیک های جدید باعث کاهش همهی گیری این بیماری و مرگ و میر شد.آنفولانزای آسیای بیشتر کودکان را تحت تاثیر قرار میداد و باعث ایجاد عفونت های فراوانی در انها میشد و گاهی فقط در کودکان باعث مرگ میشد.این ویروس در افراد مسن و زنان باردار و مبتلایان بـه بیماری های قلبی و ریوی نیز بسیار خطرناک بود.
علائم: سرفه؛ ضعف؛ بدن درد؛ تب و لرز؛ بی اشتهایی
مناطق تحت تأثیر: سراسر جهان
مدت زمان: 2 سال «1956 – 1958»
علل: H2N2
این بیماریها جز 50 بیماری اسـت کـه بیشترین آمار مرگ و میر را در چند قرن اخیر داشته اسـت کـه ویروس کرونا جز بیشترین بیماریهایی اسـت کـه خطر ابتلا ان بـه بیشترین آمار گزارش شده اسـت.